Međunarodni dan mladih 2023.

Uoči Međunarodnog dana mladih podeljeni ugovori o finansiranju omladinskih projekata „Aktiviraj se“.

U Svečanoj sali grada Leskovca je predstavnicima udruženja i učeničkih parlamenata podeljeno 14 ugovora za finansiranje omladinskih projekata, u ukupnoj vrednosti od 2 miliona dinara. U okviru programa „Aktiviraj se“, koji za cilj ima promociju aktivizma i volonterizma mladih, Grad Leskovac preko Кancelarije za mlade već devetu godinu zaredom finansira ovakvu vrstu projekata i do sada je podržano preko 130 projekata koje je pripremilo oko 7000 mladih Leskovčana, a za šta je iz gradskog budžeta ukupno izdvojeno oko 13 miliona dinara.

U ime lokalne samouprave i gradonačelnika Leskovca dr sci. med. Gorana Cvetanovića, obratila se Marija Rajković, pomoćnik gradonačelnka, koja je naglasila da je ulaganje u mlade dugotrajna investicija, stvaranje čvrstog temelja za postavljanje stabilnih stubova budućnosti.

„Najvažnije je dati im vetar u leđa da u potpunosti iskoriste svoj potencijal i energiju, da nađu mesto pod suncem u svom rodnom gradu i da se njihovi veliki snovi ostvare.

Danas delimo 14 ugovora (za sedam udruženja i sedam učeničkih parlamenata) i za te namene izdvojeno je 2 miliona dinara iz budžeta grada. Preko programa „Aktiviraj se“ motivišemo mlade da urade nešto korisno za sebe i zajednicu u kojoj žive, da razvijaju svoje veštine i humanost, podstičemo društveni aktivizam mladih, budimo njihovu kreativnost, potencijale i inovativne ideje. Uvek ćemo biti tu za njih jer grad Leskovac, pored svih epiteta koji ga krase i na koje je ponosan, ipak je najponosniji na to što je grad mladih“, istakla je i podsetila na još neke mere podrške mladima koje grad Leskovac sprovodi, poput nagrađivanja kroz Fond za mlade talente dva puta godišnje, organizovanja ekskurzije po Srbiji za vukovce srednjih škola, zatim žurke za male maturante i nagrađivanje đaka generacije biciklama.

Lola Stojanović, predsednik Učeničkog parlamenta leskovačke Gimnazije, zahvalila se Gradu Leskovcu i gradonačelniku Cvetanoviću za konstantno ulaganje u napredak i znanje mladih, kao i Кancelariji za mlade koja je odobrila njihov projekat za opremanje učionica belim tablama.

„Naše stare zelene table su svima poznate i prenele su mnogo znanja prethodnim generacijama, ali je vreme da ih zamenimo novim, belim tablama jer su preglednije, lakše se održavaju, lakše su za čitanje i pisanje i sigurna sam da će biti inspiracija za mnoge nove kreacije. Podršla za ovaj projekat nam mnogo znači, jer će da obeleži jedno novo razdoblje Gimnazije i učiniće naše obrazovanje i obrazovanje budućih generacija još uspešnijim nego što je do sada bilo. Moram da iskažem sreću i ponos što sam u ovoj školi i što mogu da budem jedan mali deo njenog unapređenja“, zaključila je.

 

O nama

Kancelarija za mlade grada Leskovca formirana je 25 aprila 2009. godine i predstavlja most između mladih s jedne strane, lokalne samouprave, organizacija i institucija koje se bave mladima i resornog ministarstva s druge strane.