• Home
  • Vesti
  • Obeležen Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima u Omladinskom klubu

Obeležen Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima u Omladinskom klubu

U Omladinskom klubu grada Leskovca u organizaciji Lokalnog koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima, obeležen je Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Prisutnima su se obratili stručni radnici Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima iz Beograda specijalni pedagog Sanja Savić, koordinator tima policijski službenik PU u Leskovcu Dejan Ristić, kao i direktor Centra za socijalni rad u Leskovcu Predrag Momčilović.

Ovaj vid kršenja ljudskih prava podrazumeva seksualnu i radnu eksploataciju, prinudu na vršenje krivičnih dela i prosjačenje, kao i iskorišćavanje teških prilika samih žrtava. Kao žrtve trgovine ljudima, pojavljuju se i muškarci i žene i deca. Žene se u većini slučajeva prepoznate kao žrtve seksualne eksploatacije, muškarci radne eksplotacije, a deca za prosjačenje i vršenje krivičnih dela

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija 30. jul je ustanovljen kao Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima u cilju skretanja pažnje globalne javnosti na sveprisutnost ovog problema.

 

O nama

Kancelarija za mlade grada Leskovca formirana je 25 aprila 2009. godine i predstavlja most između mladih s jedne strane, lokalne samouprave, organizacija i institucija koje se bave mladima i resornog ministarstva s druge strane.